Takı Yapımında Kullanılan Maddeler nelerdir?
Altın nedir?
Dünyadaki altının büyük bir çoğunluğu, toprakta bulunan sarı metalik mineralden elde edilmektedir. Doğada az ve katkısız olan, su sabun alkol ter toz gibi hiçbir maddenden etkilenmeyen sıcak sarı ışıltısını sonsuza kadar koruyan ve kolay işlenebilen bir madendir. Bu sebeplerle yüzyıllardır insanlığın yoğun ilgisini üzerinde tutmuştur Altın ilk bulunan madenler arasında olup parlak sarı renkte, yumuşak ve kolay işlenebilir bir madendir. Oksitlenme yapmaz ve birçok dış maddeye karşı kendi yapısını, rengini bozmayan bir madendir.
Gümüş nedir?
Gümüş parlak beyaz renkte kolay işlenip şekil alabilen süs eşyalarında oldukça sık kullanılan altın madeninden sonra en çok talep ve ilgi gören madendir.
Su sabun alkol bazlı maddelere karşı dayanıklıdır. Takı yapımında en fazla kullanılan madenler arasındadır Parlak ve yansıtıcı olma özelliği, gümüşün kem gözü ve bütün kötülükleri uzaklaştıran, ışıltısı ile şans ve mutluluk getiren uğurlu metal olduğu inançları toplum arasında yer almıştır.
Bakır nedir?
Kırmızı ve kahve renklerinde kolay işlenebilen bir maden olan bakır, İnsanların ilk kullandıkları madenlerden birisidir değerli bir maden olamamasına rağmen günlük hayatta birçok alanda kullanılan ve aynı zamanda Bijuteri ürünleri içinde sık kullanılan bir maden olmuştur. Bakırlar karbonat ile kaplıdır. Bulunduğu ortamdaki oksijen ile tepkimeye girerek oksitlenir ve buda kullanılan eşyanın mat veya kararmamış olarak görünmesine neden olabilir
Demir nedir?
M.Ö 3000 yıllarda demir maddesine bir tek meteor taşlarından elde edildiği için, nadir olarak kullanılan çok değerli bir maden olarak yer almıştır. Demir, doğada serbest halde bulunmayan ve doğada en çok bulunan bir metaldir. Birçok alanda kullanılan demir, doğada en çok kükürtlü ve oksijenli bileşikler halinde bulunur. Eski yüzyıllarda gökyüzünden geldiği bilindiği için tanrısal bir güce sahip olduğunu düşünülmüş ve kutsal bir maden olarak değer görmüştür.
Kararma ve paslanma: Demir maddesi, nemi içine çekerek oksitlenip kararmasına ve paslanmasına sebep olur. Bu yüzden demir ile kullanılan eşyaların koruması için boya veya nikel, krom gibi elementler veya alaşımlarla kaplanması gerekir.
PİRİNÇ nedir?
Pirinç; bakır ve çinko alaşımı bir maddedir. Pirinç madeni, tunç kadar sert ve sağlam ve rengi altın gibi sarı ve parlak olan pirinç madeni elde edilir. Ancak pirincin çinkosu çoğaldıkça, maddenin rengi beyazlaşır ve parlaklığını kaybeder.
Pirinçler demir ve çelikler gibi paslanmaz.
Çelik nedir?
Demir elementi ile karbon miktarının bileşiminden meydana gelen bir alaşımdır Çelik karışımındaki karbon miktarları çeliğin kalitesinde önemlidir. Çelik kullanım alanı oldukça geniştir. Bijuteri alanında uzun süre bozulmadan kullanılan bir madde olduğu için tercih edilen bir madendir. Çelik karışımı doğru olması çeliğin kalitesini arttırır ve doğru karışımla hazırlanan çelik bijuteri ürünleri kararma solma yapmadan uzun süre kullanıma uygun olur. Krom ağırlıklı üretilmiş çeliklerden yapılmış takılar kullandığınızda paslanma ya da kararma durumu söz konusu bile olmaz. Fakat nikel ağırlıklı üretimlerde ne yazık ki kararma durumları gözlenebilmekte.